vrijdag 23 juli 2010

Muziekquiz 350: Odd One Out

Vrijdag is puzzeldag op Muziekvragen.nl. Vandaag is de categorie Odd one out. Wie zijn de personen die je hiernaast ziet? Wat is de connectie tussen deze vier en waarom hoort een van deze vier er toch niet bij? Denk goed door. De Odd one out heeft binnen de overeenkomst tussen de vier een afwijking. Zet je vondsten dus in een reactie en wees volledig!
Vraag loopt tot: 24 juli, 8:30 AM
Score: 1 Klassementspunt bij goed antwoord

Vraag niet zichtbaar. Geen flash?

Wat een beetje strengheid bij de redactie al niet vermag. Was bij de Cryptohit (The Shorts) woensdag een uitgeschreven verklaring nou wel of niet nodig? En wie zochten we gisteren? Diana Ross en de Supremes of alleen de Supremes? Daar kan heel lang over gediscussieerd worden, maar dat doen we dus niet. Titel en artiest zijn voldoende bij de Cryptohit en The Supremes, met of zonder Diana worden goedgekeurd bij de Introvraag van gisteren. Zo zijn we dan ook wel weer.

You know what's coming next: vergeet de WeekendQuiz niet! Laatste dag!
Weet jij ook het antwoord op:

Leuke vraag? Deel 'm met je vrienden via:
Weet jij ook het antwoord op deze muziekvragen?

34 reacties. Vul jouw antwoord hieronder in!

HS zei

Er gaan de wildste geruchten over Tupac Shakur, Elvis Presley, Jim Morrison en Paul McCartney. Onder andere over aardse status.

In de eerste drie gevallen wordt beweerd dat ze nog in leven zijn terwijl er toch vrij sterke bewijzen voor het tegendeel zijn, en in het laatste geval geldt het omgekeerde: hoewel Paul met regelmaat in levende lijve opduikt houdt menigeen vol dat hij al in 1966 overleden is.

[Reageer]
Mark S. zei

in de opgave van afgelopen woensdag staat duidelijk "noem titel EN artiest EN je verklaring". Ik vind het onbegrijpelijk dat er soms heel streng wordt beoordeeld en soms wel erg soepel.

[Reageer]
Gavin zei

Ik zie:
2Pac, Elvis, Jim Morisson en Macca

Het eerste wat bij me opkomt (is vaak ook het beste):

Over allemaal heerst de polemiek of ze nu wél of niet nog leven cq dood zijn.
Bij The King, Jimbo en 2Pac zijn er verhalen dat ze niet echt dood zijn, maar eigenlijk nog leven.
Odd 1 out is Macca, want hij leeft (natuurlijk) nog, maar er zijn hele conspiracies te vinden met aanwijzingen dat hij eigenlijk dood is.

Pff, heel verhaal.

The Nefster

[Reageer]
Noni zei

We zien:
Tupac Shakur
Elvis Presley
Michael Hutchence
John Lennon.

Overeenkomst lijkt me duidelijk, ze zijn allemaal dood. De odd one out is Michael Hutchence: die stierf in dezelfde stad (Sidney) als waar hij geboren werd. Dat geldt niet voor de rest:

John Lennon werd geboren in Liverpool en stierf in New York
Tupac Shakur werd geboren in New York en stierf in Las Vegas
Elvis werd geboren in Tupelo, Mississippi en stierf if Memphis, Tennessee.

[Reageer]
AdRem zei

Tupac, Elvis en Jim Morrisson zijn alle 3 niet meer onder ons.
Paul McCartney zou volgens verschillende complot theorien ook dood zijn. Dat is natuurlijk een marketingcampagne. De man treedt nog regelmatig op en is vandaag de odd one out.

[Reageer]
Roberto zei

we zien:
1 2 Pac
2 Elvis Presley
3 Jim Morrison
4 Paul McCartney

Over alle heren wordt al een tijdje beweerd dat ze dood zijn. Voor de eerste drie wordt dat ook als bewezen gezien, de laatste, Paul McCartney, lijkt echter nog wel degelijk onder ons te zijn.

[Reageer]
jc zei

1. Tupac Shakur
2. Elvis Presley
3. Jim Morrisson
4. Paul McCartney

Overeenkomst: allemaal dood
Odd One Out: Paul McCartney misschien ook niet

[Reageer]
GielRot zei

We zien:
2Pac (Tupac Shakur, Makavelli) - 16-6-'71/13-9-'96
Elvis Presley - 8-1-'35/16-8-'77
Jim Morrison - 8-12-'43/3-7-'71
Paul McCartney - 18-6-'42/ergens in 1966

Van de eerste 3 gaan geruchten dat zij niet dood zijn, terwijl van Paul McCartney juist geruchten gaan dat hij dood is, waarmee Paul de Odd-one-out is.

[Reageer]
Anoniem zei

Dat zijn met de klok mee Tupac, Elvis Presley, Paul McCartney en Jim Morrison. Alle vier zijn zij dood, zelfs McCartney, ook al is hij nog springlevend. Over McCartney ging lang het gerucht dat hij dood zou zijn, met hints op de hoes van Sgt Peppers, die van Abbey Road en op achteruitgespeelde fragmenten.

[Reageer]
Michael Tanzer zei

Links boven Tupac Shakur

Rechts boven Elvis presley

Links onder Jim Morrison

Rechts onder Paul McCartney

Over Tupac, Elvis en Jim Morrison gaat het gerucht dat ze nog zouden leven.

Bij paul McCartney gaat juist het gerucht dat hij in 1966 met zijn auto is verongelukt.

[Reageer]
Muziekvragen.nl zei

@ Mark S.: We geven toe: hier is geen strenge scheidslijn. Die is ook niet te bedenken. De enige die we ons kunnen voorstellen is de beoordelingsvraag of het geven van een verklaring een illustratie is van muziekkennis. In die zin zien we een Cryptohit iets anders dan bijvoorbeeld een 4 the Record. Bij de laatste geef je in je verklaring blijk van je kennis van een plaat door alle vier de hints te benoemen. De cryptohit lijkt meer op een rebus: het gaat meer om het antwoord dan om de weg ernaartoe. Wij vinden het bijvoorbeeld niet zo belangrijk of het nou The Supremes met of zonder Diana Ross in de naam van de uitvoerende staat. We zijn Leo Blokhuis niet. Muziekvragen.nl gaat om leuke en beantwoordbare muziekquizzen.

Eerdere strengheid kwam voor bij vragen waarin er toch een brokje kennis ontbrak (Skin vs. Skunk Anansie, zoals onlangs). Eerder is ook gemeld dat bij de 4 the Record de verklaring volledig moet zijn.

Het lastige met het goed of fout rekenen van verklaringen is verder nog dat dan de vraag opduikt: wanneer is een verklaring sluitend?

Moeilijk allemaal. We willen op deze site toch graag de redeneervragen behouden. Tenzij jullie alleen nog maar intro- en albumvragen willen natuurlijk :-) Tot die tijd probeert de redactie volgens redelijkheid te jureren. Ideeën en suggesties zijn zoals gebruikelijk altijd welkom.

[Reageer]
DonJuape zei

LB: 2PAC
RB: Elvis Presley
LO: Jim Morrison
RO: Paul McCartney

De link is "dood". De odd-one-out is Paul McCartney. De andere 3 zijn echt dood, Paul niet maar van hem werd in 1969 een gerucht verspreid dat hij in 1966 overleden zou zijn.
Er zouden ook hints in platen te horen zijn.

[Reageer]
RanRan zei

Tupac Shakur
Elvis Presley
Jim Morrison
John Lennon

Alle 4 de bovengenoemde personen zijn overleden! Tupac is, net als John Lennon, doodgeschoten. Bij Elvis Presley heeft men in eerste instantie een hartaanval als doodsoorzaak gezegd, maar na autopsie bleek het toch een overdosis te zijn. Jim Morrison heeft een hartstilstand als doodsoorzaak. Tot op heden denkt men nog steeds dat het ook een overdosis is!

Kortom Jim Morrison is de odd one out! Hij is officieel gezien natuurlijk gestorven. De andere d.m.v. een onnatuurlijke dood!

[Reageer]
Mark S. zei

Sorry maar dit is echt onzin. 4 the record is (te) vaal een kwestie van het juiste plaatje Googlen. Vandaar dat ik ook die plaat "Stop!" van Sam Brown als voorbeeld aanhaalde. Ik wist het antwoord maar kon de zangeres die het gecoverd had niet herkennen. En dus kreeg ik terecht geen punt. Maar dat had niks met mijn muziekkennis te maken.

Ik wil gewoon dat er consequent wordt beoordeeld. is dat nou zo moeilijk?

[Reageer]
Pakkal zei

1. 2pac (Tupac Shakur)
2. Elvis Presley
3. Jim Morrison
4. Paul mcCartney


Over alle 4 is discussie of ze nou dood zijn of niet. Odd one out is Paul mcCartney, die leeft nog, maar sommigen zeggen dat hij dood is. De rest is dood, maar daarvan wordt wel eens gezegd dat ze nog leven.

[Reageer]
Muziekvragen.nl zei

@Mark S: Ja, dat is nou zo moeilijk. Per vraag moet beschreven gaan worden welke zinnen, woorden en argumenten tenminste genoemd moeten worden om het punt te verdienen. Zeker bij Cryptohits is dat lastig. Bijvoorbeeld: Wat moet je tenminste noemen in je verklaring bij The Shorts om dat punt te pakken? De ene keer getuigt de verklaring wel van muziekkennis, de andere keer niet. Vandaar dat het soms per vraag wordt bekeken. Het moet daarnaast ook nog binnen overzichtelijke tijd (handmatig!) nagekeken kunnen worden.

[Reageer]
peertje.com zei

2 pac - elvis presley - Jim Morrisson - Paul McCartney

Alleen Paul leeft nog.
(Al zijn er boze tongen die beweren dat de Paul McCartney die nu leeft niet de echte is en dat proberen te bewijzen met aanwijzingen op platenhoezen en in liedjes van de Beatles.)

[Reageer]
Marjolein zei

Plaatje 1: 2pac, plaatje 2: Elvis Presley, plaatje 3: Jim Morrisson, plaatje 4: Paul McCartney. Volgens mij is de vergelijking in odd one out, dat alle 4 dood zijn, alleen is Paul McCartney vermeend dood, niet echt dus, ooit verzonnen met erg veel verwijzingen op sommige Beatleplaten naar de vermeende dood van Paul McCartney, op de platenhoezen zou een stand in van Paul McCartney staan.

[Reageer]
GielRot zei

Hahaha, er staat helemaal niet dat je een verklaring moet geven! Al vind ik uiteraard dat dat wel moet en streng beoordeeld moet worden.
@Mark S. Ga lekker in de zon van je muziekkennis genieten en maak je niet zo druk. Het is het WK niet!

[Reageer]
Muziekvragen.nl zei

@GielRot: Achter de "i-knop" van de vraag staat het wel. En Mark S. mag nog niet de zon in wat we hebben zijn inzending voor de WeekendQuiz nog niet binnen :-).

[Reageer]
Team Blauw zei

LB: T-Pac Shakur
RB: Elvis Presley
LO: Jim Morrison
RO: Paul McCartney

Hebben allemaal vastgezeten in de gevangenis, behalve Elvis, die speelde in een film over in de gevangenis zitten (jailhouse rock)

[Reageer]
Wolly zei

We zien:
1. Tupac (2pac) Shakur
2. Elvis Presley
3. Jim Morrison
4. Paul McCartney

Misschien wat te simpel gedacht, maar we zullen zien.
Over alle heren wordt beweerd en bestaan complot theoriën dat ze dood zijn of juist levend.

De odd one out is hier Paul McCartney. Hiervan meent men in het algemeen dat hij nog leeft hoewel er diverse complottheoriën zijn dat dat niet Paul McCartney is, maar zijn dubbelganger William Shears Campbell. Paul zou om ht leven gekomen zijn bij een verkeersongeluk "He didn't notice that the lights had changed", getuige diverse aanwijzingen in songteksten en op album hoezen.

Van de rest van de heren wordt juist in het algemeen aangenomen dat ze dood zijn, hoewel er complottheoriën zijn dat ze nog zouden leven.

[Reageer]
BruceB zei

LB : Tupac Shakur
RB : Elvis Presley
LO : Jim Morrison
RO : Paul McCartney

Connectie : Dood of toch niet?

Wie hoort er niet bij? Paul McCartney

Verklaring : De drie anderen zijn allemaal officieel dood verklaard, maar er bestaan over deze personen bepaalde mythes als zouden ze nog altijd in leven zijn.
Bij Paul McCartney is het net andersom. Hij leeft nog maar er bestaat een gerucht dat hij in 1966 met zijn auto zou zijn verongelukt en daarom bij The Beatles werd vervangen door een dubbelganger.

[Reageer]
rifen zei

We zien: Tupac Shakur, Elvis Presley, Jim Morrison en Paul McCartney.

De link is dat ze allemaal deel uitmaken van theorieën rond hun vermeende sterven. Paul McCartney is de Odd One Out: hij leeft nog hoewel het gerucht de ronde doet dat hij al jaaaren dood is; de andere drie zijn dood terwijl bij hen het gerucht gaat dat ze eigenlijk nog leven.

Tenzij Muziekvragen de geruchten gelooft natuurlijk, in dat geval is ons antwoord: Paul McCartney is de enige die dood is, hoewel er hardnekkig wordt volgehouden dat hij nog leeft...

[Reageer]
Simon de Jong zei

Dood of niet? Dat is de vraag vandaag. Over alle vier artiesten doen vele verhalen de ronde.

LB: 2Pac
RB: Elvis Presley
RO: Paul McCartney
LO: Jim Morrison

Paul McCartney is de odd-one-out. De andere drie zijn volgens officiële berichten dood, maar zouden na hun dood nog (regelmatig) gezien zijn. Paul is officiëel nog in leven, maar van hem wordt nou juist beweerd dat hij in 1966 bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen en dat zijn plaats is ingenomen door een dubbelganger.

[Reageer]
SirCookalot zei

Vier iconen: Tupac Shakur, Elvis Presley, Jim Morrison en Paul McCartney. De eerste drie zijn dode Amerikanen, de laatste een levende Brit. Allemaal hebben ze een bepaalde mate van 'onsterfelijkheid' verkregen door hun populariteit.

[Reageer]
De Krakers zei

2pac
Elvis Presley
Jim Morrison
Paul McCarntney

Paul McCartney omdat zijn lichaam nooit is gevonden na een (vermeende) dood.

[Reageer]
maurice zei

1. Tupac
2. Elvis
3. Jim Morisson
4. Paul McCartney

Bij alle 4 heerst er een mysterie onder de media en fans over het nog in leven zijn of dood zijn.
De eerste 3 dat ze nog zouden leven en Paul MCartney dat hij dood zou zij waarbij er een dubbelganger actief is. Waarbij we natuurlijk ook kunnen zeggen dat Paul nog vermoedelijk leeft en de de andere 3 vermoedelijk dood zijn Dit alles maakt Paul de Odd one Out

[Reageer]
Michiel zei

Pfff...lastig. Eerste wat in me opkwam was de controverse rondom leven en dood van de vier artiesten; Elvis is alive! Vond dat die verklaring toch wat rammelde dus ik zoek het maar in de hoek van cinematografie. Ten eerste gaat het om de volgende artiesten:

Tupac Shakur
Jim Morrison
Sir Paul McCartney
Elvis Presley

Wat hebben ze alle vier gemeen? Ze hebben alle vier naast hun zang carrière ook professioneel iets met film gedaan; acteren, regiseren, produceren, etc.

Odd one out in dit geval is Elvis Presley. Hij is namelijk de enige die alleen heeft geacteerd en niet meer dan dat. De andere drie hebben (ook) geregisseerd, geschreven danwel geproduceerd.

Tupac Shakur: naast acteur ook screenwriter voor de film "Live to tell"
Jim Morrison: schreef en produceerde o.a. "An American Pastoral" Had zelf ook een rol in deze film
Sir Paul McCartney: schreef o.a. "Give my regards to Broadway" Waarin hij zelf ook een rol speelde

Maar het zou ook zomaar Jim Morrison kunnen zijn aangezien hij die enige is die een officiele film opleiding heeft gevolgd (UCLA filmschool)en de anderen niet.

[Reageer]
Jarno zei

LB: Tupac
RB: Elvis Presley
LO: Jim Morrison
RO: Paul McCartney

Deze 4 artiesten hebben gemeen dat er nogal wat mysterieuze verhalen de ronde doen of ze nu echt overleden zijn of niet.
In 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney in 1966 bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen en sindsdien door een dubbelganger was vervangen. De meeste uiteenlopende aanwijzingen in de liedjes en elpeehoezen van de Beatles zouden dit gerucht bevestigen.
Aangezien we de echte Paul McCartney of zijn dubbelganger nog steeds kunnen bewonderen en de andere 3, (die geen dubbelgangers hebben die zich officieel voor Tupac, Jim Morrison of Elvis Presley uitgeven) maakt voor mij Paul McCartney vandaag de Odd One Out

[Reageer]
Mark S. zei

1 Snoop Doggy Dog
2 Elvis Aaron Presley
3 Jim Morrison
4 Sir Paul McCartney

Alle vier notoire druggebruikers. Snoop, Jim & Macca zijn ooit gearresteerd maar Elvis had een officiele 'police badge' gekregen van Nixon en is die dans altijd ontsprongen.

[Reageer]
Jo zei

En ik maar denken dat Amerika een vooruitstrevend land is. Dit is de eerste keer in twee weken dat ik iets van internet en dus muziekvragen kan ontvangen in mn campertje. Gezien de discussie blijf ik nog even weg denk ik.
Ik spreek jullie weer in augustus of september of zo

Groet Jo

ps: komt mijn spelersvraag er al een keer aan?

[Reageer]
Sisters of Merseybeat zei

De foto's: Tupac Shakur, Elvis Presley, Jim Morrison en Paul McCartney.

De link is dat voor al deze artiesten geruchten over hun wel of niet dood zijn blijven volharden.

Odd One Out is Paul McCartney, want bij hem zijn de geruchten dat hij dood is, bij de rest juist dat ze nog leven.

[Reageer]
Muziekvragen.nl zei

@Jo: Ja hij komt eraan, binnenkort.

[Reageer]

Doet het commentaarformulier het niet? Probeer het dan in een nieuw scherm.

Zet je antwoord in een reactie. Je reactie wordt niet meteen geplaatst. Anders zou je het goede antwoord verklappen voor andere spelers. Na 24 uur worden ze allen tegelijkertijd geplaatst.

Liever geen anonieme reacties. Selecteer een profiel of anders naam/url in het "Reageer als" veld.

Problemen met dit formulier? Laat het weten